-
Stemverklaring - resolutie over het Meerjarig Financieel Kader, eigen middelen en herstelplan
Lees verderDe resolutie over het Meerjarig Financieel Kader (MFK), de nieuwe eigen middelen voor de EU (lees: EU-belastingen) en het herstelplan gaat me te ver. De deur expliciet open zetten voor nieuwe Europese belastingen vind ik geen goed plan.
-
Stemverklaring: Kwijting EP-budget 2018
Lees verderVanaf 2009 ben ik lid van het Europees Parlement. Sindsdien bepleit ik verantwoording over de besteding van de maandelijkse Algemene Onkosten Vergoeding (AOV). Die bedraagt inmiddels meer dan 4500 euro per maand per Europarlementariër.
-
Persbericht: Dringend hulp nodig voor kalfsvleessector
Lees verderWegens de coronacrisis moet Brussel tijdelijk de opslag van overtollig kalfsvlees in koelhuizen vergoeden. Die dringende oproep doen Europarlementariërs Peter van Dalen (ChristenUnie), Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Bert-Jan Ruissen (SGP) in een gezamenlijke brandbrief aan Eurocommissaris Janusz Wojciechowski van Landbouw.
-
Stemverklaring - Noodsteun aan de visserij- en aquacultuursector
Lees verderHet noodsteunpakket voor de visserij- en aquacultuursector steun ik volledig. De sector staat nu onder grote druk met sterk dalende omzetten door de crisis.
-
Stemverklaring - Resolutie om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden
Lees verderAanvankelijk ging het in de ontwerptekst van deze resolutie vooral over meer wederzijdse hulp op medisch gebied, maar de finale tekst bevat nu 56 paragrafen over vele onderwerpen.
-
ChristenUnie: Fidesz uit EVP-partij en -fractie
Lees verderGisteren werd bekend dat de voorzitters van christendemocratische partijen uit elf Europese landen aan EVP-partijvoorzitter Donald Tusk hebben verzocht om Orbáns Fidesz-partij uit de EVP-partij te zetten. Vanuit Nederland heeft Rutger Ploum, voorzitter van het CDA, de brief medeondertekend. De ChristenUnie is zelf niet lid van de partij EVP en is om die reden niet gevraagd om de brief te ondertekenen.
-
Waar is de EU in deze coronacrisis?
Lees verderMomenteel krijg ik regelmatig de vraag: waar is de EU in deze corona-crisis? Ook in de media duiken er berichten op met die vraag[1]. Russen en Chinezen vliegen hulp in voor Italië, maar de EU is niet te zien, terwijl het om mensenlevens gaat.
-
Gezamenlijk Persbericht CU, CDA en SGP: corana-hulp nodig voor de Europese Visserij
Lees verderNu de vraag naar verse vis inzakt, moeten vissers een deel van hun vangst kunnen uitstellen tot volgend jaar. De vissers zouden tot 25% van de vangstquota van 2020 moeten kunnen doorschuiven naar 2021.
SGP, ChristenUnie en CDA verzoeken dat woensdag in schriftelijke vragen aan de Europese Commissie. Ook vragen ze om een stillig-regeling voor de Europese vissersvloot met terugwerkende kracht tot het begin van de corona-crisis.
De vraag naar vissoorten als tarbot is ingezakt, omdat de horeca in bijna de hele EU is gesloten. “Vissers zijn nu volop bezig om de aanvoer te beperken door minder de zee op te gaan om zo de prijsval te stoppen”, zegt Bert-Jan Ruissen, Europarlementslid voor de SGP. “Het zou ze enorm helpen als ze de vis die ze nu niet vangen, volgend jaar - hopelijk in betere tijden - alsnog mogen opvissen. Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen.”
Doorschuiven van het quotum gebeurde ook in 2014, toen Rusland een importboycot instelde.
Het huidige vis-overschot zou ook makkelijker naar de voedselbanken moeten kunnen, vinden de Europarlementsleden. Veel voedselbanken hebben nu juist een tekort aan producten. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie): “De huidige situatie bij de voedselbanken in de Europese landen is schrijnend; ze krijgen te weinig aanvoer. Ook voor de vissers is het nu erg moeilijk; door de sluiting van restaurants zijn de visprijzen gekelderd. Hier moeten we nu deze twee zaken koppelen: de gevangen vis dient, zo nodig met steun vanuit het Europese Visserij Fonds, bij de voedselbanken te komen. Dat geeft de vissers nog enige compensatie voor hun kosten. En tegelijk kunnen de voedselbanken zeer gezond voedsel verstrekken. Zo pakken we twee problemen tegelijk aan”.
Ze vragen ook om onderzoeksprojecten met een jaar te verlengen, omdat de corona-maatregelen de onderzoeken nu in de weg zitten.
De Europarlementsleden Bert-Jan Ruissen (SGP), Peter van Dalen (ChristenUnie) en Annie Schreijer-Pierik (CDA) zijn allen lid van de Europarlementscommissie voor Visserij.
--- Einde Persbericht ---
De vragen die de drie partijen aan de Europese Commissie stellen, zijn hieronder te lezen:
-
Antisemitisme bij carnaval te Aalst moet stoppen!
Lees verderDe Europese Commissie moet antisemitisme zoals tijdens het carnaval in Aalst, krachtig veroordelen.
In het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU) wordt in artikel 2 helder opgeroepen, de mensenrechten te eerbiedigen. En daarbij in het bijzonder te letten op de rechten van personen die tot minderheden behoren. Onder andere non-discriminatie en verdraagzaamheid zijn de kenmerken die de Europese Lidstaten gemeenschappelijk hebben en waar ze voor staan.
-
Stemverklaring - Vrijhandelsovereenkomst EU-Vietnam
Lees verderIk waardeer deze overeenkomst die de handel tussen de EU en Vietnam verbetert. Helaas bevat de investeringsbeschermingsovereenkomst geen apart hoofdstuk over handel en duurzame ontwikkeling.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 23
- 24
- 25
- ...
- 37
- Volgende pagina