Jaarverslag EP-Intergroep Vrijheid van Godsdienst en Levensovertuiging

PvD, AG en Figeldonderdag 30 juni 2016 15:25

"EU buitenland beleid faalt in het beschermen van mensenrechten, vooral de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging", zeggen Peter van Dalen en Dennis de Jong bij de presentatie van het jaarverslag van de EP-Intergroep Godsdienstvrijheid en Levensovertuiging in Brussel.


In het jaarverslag is de EP-Intergroep behoorlijk kritisch op het EU-buitenland beleid. In het rapport staat dat beperkende maatregelen op het gebied van godsdienstvrijheid en levensovertuiging in 53 landen in het afgelopen jaar niet zijn veranderd. De Intergroep doet nieuwe voorstellen aan de EU-buitenlanddienst.

De Nederlandse Europarlementariërs Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) en Dennis de Jong (SP) zijn beiden co-voorzitter van de Intergroep. Daarnaast zitten Europarlementariërs van alle EP-groepen in de Intergroep en vertegenwoordigt die dus een groot deel van het Europees Parlement.

Co-voorzitter Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) zegt over het jaarrapport:

“Onze geloofsovertuigingen zijn fundamenteel voor onze menselijke waardigheid. Helaas echter genieten velen in de wereld niet van de vrijheid van het eigen geloof. We zien nog steeds verdere uitroeiing van Christenen in Irak en Syrië: een toenamen met 150% in gewelddadige geloofs-related incidenten in India sinds 2014 en in Pakistan is de onrechtvaardige behandeling van Asia Bibi en haar veroordeling tot de doodstraf inhumaan. In ons jaarverslag geven we praktische adviezen hoe de EU beter kan opereren om oplossingen voor geloofsvervolging te vinden. Vrijheid van geloof en overtuiging moet nog hoger op de agenda.

 

Co-voorzitter Dennis de Jong (SP) zegt:

“Helaas zien we dat de EU in haar externe buitenlandse actie en beleid nog steeds compromissen zoekt in de mensenrechten ten gunste van de meer economische en geopolitieke agenda. We hebben een groeiend gebrek aan kennis en kunde gezien bij de EU delegaties in het buitenland over de richtlijnen ¨Hoe om te gaan met geloofsvervolging in de landen wereldwijd als iemand de EU om hulp vraagt¨. Ik ben in het bijzonder teleurgesteld dat er niets extra bijzonders is gedaan door de EU over de belangrijke landen die vorig jaar in ons jaarverslag stonden. Ik roep de EU-buitenlanddienst op om alsnog extra aandacht aan de landen in ons jaarverslag van vorig jaar en dit jaar te besteden.¨

« Terug

Reacties op 'Jaarverslag EP-Intergroep Vrijheid van Godsdienst en Levensovertuiging'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.