Bezorgd over nieuwe anti-bekeringswet India

P1010299maandag 07 mei 2018 12:04

De invoering van zogenaamde 'anti-bekeringswetten' in India gaat nog altijd door. Na Odisha (Orissa), Madhya Pradesh, Arunachal Pradesh, Chhattisgarh, Gujarat, Himachal Pradesh en Rajasthan, is Uttarakhand nu de volgende deelstaat die zo'n wet krijgt. Er is ook al gedebatteerd over de invoering van een nationale anti-bekeringswet.

De wetten zien er niet allemaal hetzelfde uit. Ook is niet altijd duidelijk wat de status van handhaving is. Duidelijk is wel, dat deze wetten tot doel hebben, het Hindoeïstische karakter van India te beschermen. In sommige gevallen zonderen de wetten "gedwongen" bekeringen naar het Hindoeïsme zelfs specifiek uit van rechtsvervolging. Religieuze minderheden en mensenrechtenorganisaties maken zich ernstig zorgen over deze wildgroei aan zogenaamde anti-bekeringswetten die duidelijk religieuze discriminatie veroorzaken.

Peter van Dalen zei:

"Ik ben zeer bezorgd over deze nieuwe wet. Het is onderdeel van een hindoenationalistische trend in India waardoor christenen en andere religieuze minderheden steeds verder in de verdrukking raken."

"Ik wil graag van de Europese Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken weten of zij dit al bij haar Indiase collega heeft aangekaart en zo niet, wat zij nu gaat ondernemen. Maar de Hoge Vertegenwoordiger moet het ongenoegen van de EU ook aan Uttarakhand en de andere deelstaten laten weten. Indiase deelstaten zijn bijna landen op zich. De EU moet hen direct aanspreken."

"De EU moet ook de situatie van religieuze minderheden blijven monitoren. Als deze blijft verslechteren, kunnen financiële sancties niet uitblijven."

 

---------------------------------------------------------------------------------------

De vragen die Peter van Dalen heeft gesteld:

Opnieuw anti-bekeringswet in India aangenomen

De invoering van zogenaamde 'anti-bekeringswetten' in India gaat nog altijd door. Na Odisha (Orissa), Madhya Pradesh, Arunachal Pradesh, Chhattisgarh, Gujarat, Himachal Pradesh en Rajasthan, is Uttarakhand nu de volgende deelstaat die zo'n wet krijgt. Er is ook al gedebatteerd over de invoering van een nationale anti-bekeringswet. De wetten zien er niet allemaal hetzelfde uit. Ook is niet altijd duidelijk wat de status van handhaving is. Duidelijk is wel, dat deze wetten tot doel hebben, het Hindoeïstische karakter van India te beschermen. In sommige gevallen zonderen de wetten "gedwongen" bekeringen naar het Hindoeïsme zelfs specifiek uit van rechtsvervolging. Religieuze minderheden en mensenrechtenorganisaties maken zich ernstig zorgen over deze wildgroei aan zogenaamde anti-bekeringswetten die duidelijk religieuze  discriminatie veroorzaken.

1. Deze zorgwekkende ontwikkeling is niet nieuw. Wat heeft de Hoge Vertegenwoordiger tot nu toe ondernomen om haar zorgen over de wetten duidelijk te maken aan de Indiase autoriteiten, en kan zij enig effect rapporteren?

2. Wat is de Hoge Vertegenwoordiger voornemens te doen nu Uttarakhand een anti-bekeringswet lijkt te hebben aangenomen?

3. Aangezien dit een probleem is dat niet alleen op nationaal niveau, maar vooral ook op regionaal niveau speelt, wat heeft de Hoge Vertegenwoordiger specifiek ondernomen om ook aan regionale autoriteiten duidelijk te maken dat de Europese Unie dergelijke wetten ten strengste afkeurt?

« Terug

Reacties op 'Bezorgd over nieuwe anti-bekeringswet India'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.