De visser centraal in Scheveningen

IMG_4016maandag 21 maart 2016 12:08

Europarlementariër Peter van Dalen organiseerde vrijdagmiddag een bijeenkomst getiteld: De visser centraal. In de kantine van de visafslag van Scheveningen vertelden vissers, wethouders en wetenschappers over hun ervaringen met de aanlandplicht. "Het was goed te horen hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Deze verhalen en ideeën ga ik zeker gebruiken bij mijn werk in Brussel”, aldus van Dalen na afloop.

Aanlandplicht

 

De aanlandplicht, de nieuwe Europese eis alle vis die gevangen wordt aan land te brengen, baart veel vissers grote zorgen. Zorgen over de uitvoerbaarheid, doelmatigheid, handhaving en hun economisch voortbestaan. De kottervloot heeft nu sinds 3 maanden de aanlandplicht voor tong, later volgen andere soorten.

 

Sprekers

 

De middag begon met een broodjeslunch, waar al veel verhalen werden uitgewisseld. Het ‘officiële’ gedeelte startte met een inleiding van Pim Visser namens VisNed. Hij vertelde dat volgens de laatste berekeningen de kosten van de aanlandplicht voor de kotter-sector zullen oplopen tot 26 miljoen euro per jaar.

 

Daarom ook vergeleek hij de invoering van de aanlandplicht met de Fyra: gedoemd te mislukken met een miljoenenschade als gevolg. Martin Pastoors van de PFA belichtte de pelagische kant. Zij hebben al sinds 2015 de aanlandplicht. Met name voor de Westelijke heek is een quotumprobleem ontstaan, en ook rondom de minimummaten voor makreel.

 

Hierna was het woord aan de vissers. De verhalen waren verschillend, maar de rode draad was duidelijk: de aanlandplicht is onwerkbaar en onzinnig. Van Dalen vroeg de aanwezigen met concrete punten te komen waarvoor hij kan strijden in Brussel. Afschaffen zal voorlopig niet gaan, maar hoe kunnen we de schade beperken?

Kernpunten waren:

  • benut de kennis van de sector
  • zorg voor een gelijk speelveld in de EU, bijvoorbeeld op gebied van controles
  • bescherm de privacy van de schippers (geen verplichte camera’s)
  • zorg voor voldoende quotum voor de ‘choke species’
  • zorg voor een vrijstelling van de aanlandplicht voor tong en schol

 

Na de pauze gaf wethouder Geert Post van Urk zijn visie op de situatie. Hij stelde dat Brussel een soort ‘rupsje nooitgenoeg’ is. Het is nooit goed genoeg. Elke keer als vissers innoveren komen ze met nieuwe, strengere regels.

 

 

Hoe nu verder?

 

Peter van Dalen wil als lid van het Europees Parlement in Brussel verhalen uit de praktijk gebruiken om zijn collega’s te overtuigen. Van Dalen: “Dit is nodig omdat we de komende tijd verder beslissen over de uitvoering en uitzonderingen.’’ Dit jaar worden nieuwe Technische Maatregelen besproken en ook het meerjarenplan voor de Noordzee.

 

« Terug

Reacties op 'De visser centraal in Scheveningen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.