‘Eenmalige exit uit eurozone moet mogelijk zijn’
‘Landen moeten éénmalig de mogelijkheid krijgen om gecontroleerd de EMU te verlaten.’ Dat stelde hoogleraar economie Wim Boonstra vrijdagmiddag op een discussiebijeenkomst over de toekomst van de euro. De bijeenkomst was georganiseerd door Peter van Dalen en de Christian Political Foundation for Europe. Boonstra ging ook in gesprek met Van Dalen en de Tweede Kamerleden Roelof Bisschop (SGP) en Carola Schouten (ChristenUnie).
De sprekers op de bijeenkomst waren het erover eens dat er stevige maatregelen nodig zijn om de huidige staat van de eurozone te verbeteren. Met de heer Boonstra stelde Van Dalen dat de eurozone een uitgang nodig heeft. Volgens Van Dalen moet dit echter een blijvende optie in het Europese raamwerk worden, die ook als sanctie kan worden ingezet. Van Dalen: ‘Bestaande afspraken worden niet gehandhaafd door de Europese Commissie. Dat komt deels omdat de ultieme sanctie ontbreekt: de uitgang.’ Over die mogelijkheid van een exit uit de eurozone bestaat onenigheid onder economen en juristen. Volgens de Maastrichtse promovenda Hoai-Thu Nguyen, die ook sprak op de bijeenkomst, is het weliswaar moeilijk, maar juridisch gezien niet onmogelijk om de eurozone te verlaten.
Over één ding waren de verschillende sprekers het eens: de afspraken en bijbehorende sancties binnen de eurozone moeten helder zijn en gehandhaafd worden. Volgens Boonstra zijn deze voorwaarden nu nog ‘zacht als boter’. Hij stelde dan ook dat politici keuzes moeten maken: of de eurozone moet een centraal budget krijgen, aangestuurd vanuit Brussel, of de no-bail out clausule moet weer strak worden gehanteerd. Voor Van Dalen was de keuze helder: ‘Ik wil in Europa geen centralisering van schulden en begrotingen. Daarvoor ontbreekt draagvlak en solidariteit. Ik kies voor strenge handhaving van de begrotingsregels. En daarbij als ultieme sanctie, een exit.’
Reacties op '‘Eenmalige exit uit eurozone moet mogelijk zijn’'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.